Hoe je makkelijker voor jezelf kiest

Gepubliceerd op 6 juni 2023 om 20:18

Wanneer je jouw omgeving als prioriteit boven jezelf hebt gesteld, ontstaat er vaak schuldgevoel wanneer je besluit dat het tijd is om voor jezelf te zorgen. Het is dan ook niet zo gek dat je dit moment uitstelt totdat je echt niet anders kan. Voorkomen is beter dan genezen, dus wacht niet tot het te laat is en je echt niet anders kan. Leer hoe je makkelijker voor jezelf kiest, door beter voor jezelf te zorgen.

Voor jezelf kiezen, hoe doe je dat eigenlijk?

Jezelf wegcijferen word je met de paplepel ingegoten

Wat maakt toch dat het makkelijker is om eerst voor een ander te zorgen? Vaak komt dit voort uit overtuigingen en patronen in je jeugd. Zo heb ik van jongs af aan geleerd dat ik mij niet moet aanstellen. Niet huilen, op staan en weer door gaan. Wanneer ik ergens mee zat of iets niet wilde, dan kreeg ik altijd te horen dat we allemaal wel eens iets moeten wat we niet willen. Of ik kreeg te horen dat er mensen zijn die het moeilijker hebben dan ik. Het zijn de subtiele, vaak goed bedoelde, boodschappen die je leren over je eigen grenzen te gaan. Je leert dat wat jij wil en nodig hebt er niet toe doet. Wat een ander denkt, wil of nodig heeft is belangijker dan jouw behoeften, wensen en verlangens. Je leert vooral rekening te houden met jouw omgeving en je best te doen om het anderen naar de zin te maken.

Naarmate je ouder wordt, wordt het patroon van pleasen en jezelf wegcijferen steeds onbewuster en hardnekkiger. Je hoort jezelf steeds vaker ja zeggen, terwijl je nee bedoelt. Je voelt steeds meer weerstand en frustratie wanneer iemand weer een beroep op je doet. Nee zeggen lijkt geen optie. Toch is voor jezelf kiezen, belangrijker dan je denkt.

Angst voor egoïsme, is waarom jij niet bovenaan je prioriteitenlijst staat

Voor jezelf kiezen wordt vaak verward met egoïsme, arrogantie en zelf egocentrisme. Al heeft het daar niets mee te maken. Waarom is het dan zo moeilijk om van jezelf een prioriteit te maken? Uit angst dat je egoïstisch en niet meer leuk gevonden wordt. Het liefst hou je iedereen te vriend, zelfs wanneer dit ten kostte gaat van jou en jouw welzijn. Het patroon doorbreken, klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Het is dan ook niet voor niets dat je het zo lang volhoudt om alle ballen hoog te houden. Je bent krachtig en sterk, zorgzaam en vastberaden, falen is geen optie en hulp heb je niet nodig (denk je!). Maar hoe kan je voor een ander zorgen, als je niet eerst goed voor jezelf zorgt? Wanneer je anderen op de eerste plaats blijft zetten, zal jouw batterij vroeg of laat opraken met alle gevolgen van dien.

Voor jezelf kiezen is voor jezelf zorgen

Wanneer je altijd klaar staat voor jouw omgeving, blijft er weinig tijd en ruimte over voor jou. Tijd en ruimte die essentieel is voor jouw energetische balans. Hoe meer ballen je hoog probeert te houden, hoe groter de druk en spanning wordt waar jij onder komt te staan. Door het iedereen, ten kostte van jezelf, naar de zin te maken, loopt jouw batterij langzaam maar zeker leeg en wordt de druk steeds verder opgevoerd.

Een elastiek kan je blijven oprekken en kan vaak langere tijd onder spanning staan. Vroeg of laat is de rek eruit en zal het elastiek knappen. Hoe krachtig en sterk je ook bent, wanneer je maar lang genoeg onder spanning staat, zal ook jij  er uiteindelijk aan onder door gaan. Voor jezelf kiezen gaat dus over zelfzorg. Doen wat goed is voor jou, niet ten kostte van een ander, maar wel ten behoeve van jou en jouw welzijn. Het gaat over voelen wat jij nodig hebt en waar jouw behoefte ligt. Vanuit verbinding met jezelf dat doen wat het beste is voor jou en jouw omgeving. Van jezelf een prioritiet maken, zodat jouw welzijn voorop staat. Je kunt pas echt voor een ander zorgen wanneer er ook goed voor jou wordt gezorgd.

Praktische tips om jezelf voorop te stellen

Voorkom uitval als gevolg van overspanning en burn-out, doorbreek nu het patroon. Leer (weer) eerst voor jezelf te zorgen, zodat je er ook makkelijker en beter voor een ander kan zijn. Mijn tips helpen het je makkelijker te maken om jezelf weer op de eerste plaats te zetten.

Bepaal jouw levenswaarden

Door vast te stellen wat belangrijk is voor jou, wordt het makkelijker keuzes te maken die aansluiten bij wat jij wil en nodig hebt. Wanneer je weet wat jij wil en nodig hebt, zal je ook makkelijker rekening met jezelf houden. Wanneer je meer rekening houdt met jezelf, geef je jouw onderbewuste weer de boodschap dat jij er toe doet. Dat jouw behoefte er mogen zijn. Je zal beter voor jezelf opkomen en minder geneigd zijn jezelf weg te cijferen ten behoeve van een ander.

Maak tijd voor jezelf

Plan dagelijks een momentje voor jou en wat jij nodig hebt. Al is het maar voor 5 minuten, onder het genot van een kopje thee of koffie. Door dagelijks bewust tijd voor jezelf in te plannen, geef je jouw onderbewuste weer de boodschap dat jij er toe doet. Dat jij belangrijk bent. Je krijgt onbewust de boodschap, dat het ok is voor jezelf te zorgen.

Zeg vaker nee

Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf. Door vaker nee te zeggen, hou je meer tijd voor jezelf over. Bijvoorbeeld tijd om te ontspannen en iets voor jezelf te doen. Tijd is het meest waardevolle wat je aan iemand kan geven, dus geef dit vooral ook aan jezelf! Hoe meer tijd je voor jezelf te besteden hebt, hoe meer jouw onbewuste de boodschap krijgt dat jij het waard bent om tijd aan te besteden. Je zal merken dat hoe meer tijd je echt aan jezelf besteed, hoe makkelijker en leuker het weer wordt om tijd aan anderen te besteden.

Neem je verantwoordelijkheid

Weet wat jij wil en wat belangrijk is voor jou en ga ervoor! Jij hebt de regie over jouw leven en dus ook over hoe jij jouw leven wil leven. Voel je niet wat je wil voelen? Verloopt jouw leven niet zoals je wil? Neem jouw verantwoordelijkheid en kijk op welk vlak in jouw leven je afwijkt van jouw waarden. Welke keuze of beslissing kan je nu nemen die jou dichter bij jouw waarden brengt? Pas wanneer jij besluit wat jij wil en nodig hebt, zal je hier makkelijker naar gaan leven. Ga de commitment aan met jezelf. Wil je meer uit je leven halen? Dan moet je dat toch echt zelf doen. Daar ben jij verantwoordelijk voor.

Vraag hulp

Je hoeft het niet alleen te doen, ook al denk je van wel. Gun jezelf de hulp die je nodig hebt. Dat geldt voor zowel kleine simpele dingen, als de grotere uitdagingen in het leven. Hulp is er in vele soorten en maten, van een lieve buur, collega, een goede vriend(in) of familielid tot een vakman of professional. Waar heb jij behoefte aan? Op welk vlak kan jij wel wat ondersteuning en verlichting gebruiken? Hoe vaker jij om hulp vraagt, hoe makkelijker het is om hulp te ontvangen. Je geeft jouw onbewuste systeem de boodschap mild en zorgzaam voor jezelf te zijn. Vanuit mildheid en zorgzaamheid naar jezelf toe, is het makkelijker zonder schuldgevoel voor jezelf te kiezen.

Kies makkelijker voor jezelf

Weet wat belangrijk is voor jou en laat je daardoor leiden bij keuzes en beslissingen. Op een lege batterij kan je niet functioneren, plan genoeg tijd in voor jou en wat jij  nodig hebt. Zeg wat vaker nee en ervaar meer tijd voor jezelf. Neem het besluit beter voor jezelf te zorgen en bepaal zelf jouw eigen leven. Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid, je moet wel zelf de regie pakken. Laat jouw waarden jouw Kompas zijn, ze wijzen jou in de juiste richting. Weet dat je het allemaal niet alleen hoeft te doen, samen is niet alleen makkelijker, het maakt het vaak ook leuker.

Voor jezelf kiezen, is je zorgzaamheid inzetten ten behoeve van jouw eigen welzijn. Hoe beter jij je voelt, hoe beter je in staat bent er voor jouw omgeving te zijn. Door eerst voor jezelf te zorgen, zorg je juist heel goed voor een ander. Wanneer je dit écht beseft, zal jouw schuldgevoel niet langer nodig zijn en wordt het vanzelf makkelijker om jezelf op de eerste plaats te zetten.

 

Liefs,

Mirella | Helder Kompas

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.