Beeld zegt meer dan woorden

Gepubliceerd op 25 maart 2023 om 16:17

Wat blijft het toch bijzonder, iedere keer weer. Dat wanneer iemand bereid is zich over te geven aan het proces, de inzichten en vervolgstappen zich als vanzelf ontvouwen.

 

Afgelopen week heb ik weer 3 tafelopstellingen mogen verzorgen. Ik zeg mógen verzorgen, want ze stonden niet gepland. Alle drie de opstellingen heb ik intuïtief ingezet tijdens een reguliere coach sessie. Alle drie de coachees hadden hier geen ervaring mee en wisten niet wat ze konden verwachten. Een beetje sceptisch en terughoudend, waren zij alle drie toch bereid zich over te geven aan en te vertrouwen op het proces.

Door er naar te kijken, worden beladen  onderwerpen makkelijker bespreekbaar

De een ontdekte een verlangen en behoefte aan een relatie, maar weet niet met welke betekenis en op welke manier. Het aangaan en onderhouden van relaties was al een thema binnen de coaching. De opstelling bracht de wens, het verlangen en vooral het onbekende hierover duidelijk in beeld. Door de opstelling werd het onderwerp makkelijker bespreekbaar, waardoor het uitdiepen van de betekenis van een relatie nu onderdeel van de coaching is.

Van kijken, naar reflecteren, naar de wil voor verandering

Bij de ander werd zichtbaar hoe het huidige leven overschaduwd wordt door angst, als gevolg van een gebrek aan gevoel van basisveiligheid uit het verleden. De angst was als een soort koepel over de eigen emoties en ervaringen geplaatst, waardoor positieve emoties weggestopt en niet voelbaar zijn. De positieve emoties zijn er dus wél, ze worden nu alleen niet of nauwelijks gevoeld. Dit inzicht was niet nieuw, maar door het nu zo voor zich te zien ontstond er ruimte om te reflecteren. Want wat als je nu wel met die angst aan de slag zou gaan? Hoe zou het leven eruit zien zonder die angst? En vanuit die vragen ontstond de wil om ook dit thema onderdeel van de coaching te laten zijn. 

Het beeld laat precies dat zien, wat jij van binnen (nog) voelt en denkt

In de derde opstelling werd duidelijk hoe de coachee zichzelf verliest in haar relatie, waardoor vriendschappen onder druk komen te staan. Ze had zichzelf tussen haar vriend en haar vrienden geplaatst. Waarbij ook de afstand tussen de opgestelde figuren informatie gaf. Ondanks dat de coachee de overtuiging had, nu veel meer bij zichzelf te blijven en zichzelf niet meer te verliezen in een relatie, liet de opstelling toch wat anders zien.

Beeld zegt meer dan woorden en vanuit dat beeld ontstaan de inzichten en de ruimte voor het zetten van vervolgstappen.

Naast dat beeld zoveel informatie geeft, helpt het je ook om afstand te nemen van de situatie. Door vanuit de positie van waarnemer te kijken, krijgt je meer overzicht en inzicht op dat wat (onbewust) speelt. De materialen helpen om betekenis en woorden te geven, ook aan dat waar je in eerste instantie (nog) geen woorden of betekenis voor had. Door van een afstand te kijken naar jouw situatie, ontstaat er ruimte voor mogelijkheden en oplossingen. Mogelijkheden en oplossingen die je niet ziet wanneer je er middenin zit.

Wil je liever een persoonlijk gesprek, zodat je meteen al jouw vragen kan stellen? Laat dan hier jouw gegevens achter, dan neem ik vrijblijvend contact met je op.

 

Liefs,

Mirella | Helder Kompas

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.