Overtuigingen uit het verleden, vormen een belemmering in het heden

Gepubliceerd op 25 augustus 2022 om 12:27

Als kind vond ik achtbanen ontzettend spannend. Dat gevoel in je buik, wanneer je keihard naar beneden ging, vond ik dusdanig spannend dat ik me er met alle macht tegen probeerde te verzetten. De spanning bouwde zich al op in de rij. Kriebels in mijn buik. De gedachte aan wat ik straks zou gaan voelen, maakte dat ik in de rij al stijf begon te staan van de spanning. Ik verloor mijzelf in gedachten wat er zou gaan gebeuren en vooral wat ik daarbij zou gaan voelen. Terwijl op het moment waarin ik was, nog niets aan de hand was. Ik stond immers nog met beide benen op de grond in de rij. Toch waren het deze gedachte, die dusdanige angst gevoelens opriepen, dat ik jarenlang geen achtbaan in durfde te gaan.

Het zijn vaak onze gedachtes en (oude) overtuigingen die belemmeringen, zoals angst, opleveren bij het maken van beslissingen en keuzes in een nieuwe richting. Wanneer je met deze overtuigingen en belemmeringen aan de slag gaat, ontstaat er ruimte. Ruimte

Inzicht in belemmerende overtuigingen, geeft ruimte voor verandering 

Het zijn vaak onze gedachtes en (oude) overtuigingen die belemmeringen, zoals angst, opleveren bij het maken van beslissingen en keuzes in een nieuwe richting. Wanneer je met deze overtuigingen en belemmeringen aan de slag gaat, ontstaat er ruimte. Ruimte om andere, nieuwe keuzes te maken, ruimte om een andere, nieuwe richting in te slaan, ruimte om voor jezelf te kiezen, ruimte waarin zoveel meer mogelijk is dan je in eerste instantie dacht!

 

In het verleden opgedane overtuigingen weerhouden je ervan positieve ervaringen in het heden op te doen. Het niet doorvoelen van dat wat gevoeld wilt worden en het niet aangaan van oude belemmerende overtuigingen, levert blokkades en belemmeringen op in het dagelijkse leven. Het zorgt voor verzet, verkramping en weerstand. En het is het verzet, de verkramping en weerstand waardoor je geen flow, geen energie en wel spanning ervaart.

 

Zo ben ik vorig jaar mijn angst voor achtbanen aangegaan en ging ik aan de slag met de overtuigingen die daarbij een rol speelde. Tegen mijn eigen verwachtingen in, ben ik toen niet 1 maar zelfs 2x in de door mij zo gevreesde achtbaan gestapt. In plaats van mijzelf volledig verkrampt, schrap te zetten in het karretje om mij te verzetten tegen het gevoel waarvan ik dacht dat ik het vervelend vond, gaf ik mij over. Door te kiezen voor overgave, het relativeren van overtuigingen, ontspande mijn lichaam en ging ik mee met de flow van de achtbaan. Dat gevoel in buik, wat ik associeerde met angst en paniek, veranderde in een kriebel van gezonde spanning met ruimte voor plezier. Daarmee herschreef ik, een deel van, mijn oude overtuigingen en ontstond er ruimte voor nieuwe ervaringen en herinneringen. Daardoor kon ik afgelopen week met meer ontspanning en zelfs met meer plezier wederom in niet 1, maar 2 verschillende achtbanen stappen! Naast dat ik mij trots voelde, op de overwinning van mijn angst, had ik ook veel plezier met mijn zoon. Door het aangaan van mijn angst en het werken aan mijn oude overtuiging, heb ik ruimte gecreëerd waarin ik samen met mijn zoon plezier heb beleefd aan de achtbaan. Iets wat voorheen vrijwel onmogelijk leek in mijn hoofd

 

Welke overtuigingen en angsten belemmeren jou in jouw dagelijkse leven? Laat het weten in de comments!

 

Wil jij ook aan de slag met jouw belemmeringen in wat je graag zou willen? Laat jouw gegevens achter, dan neem ik contact met je op!

 

Liefs,

Mirella | Helder Kompas

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.